Depressieve klachten

Wat is depressie?

Wanneer men volledig de ‘zin’ verloren heeft om ook maar iets te ondernemen, kan er sprake zijn van depressie. Vaak gaat het gevoel van tegenzin gepaard met een somber en vermoeid gevoel. Ondanks dat depressie één van de meest voorkomende stoornissen is, vinden veel mensen het lastig om te accepteren dat ze depressief zijn. De oorzaak van een depressie kan sterk variëren. Vaak spelen ingrijpende levensgebeurtenissen een rol, maar langdurige bootstelling aan (werk gerelateerde) stress kan het schip ook doen kapseizen.

De negatieve spiraal van depressie

Een veelvoorkomend verschijnsel bij depressie is dat men de zin verloren heeft om activiteiten te ondernemen. Men ervaart dan een futloos gevoel en verliest vervolgens de zin om activiteiten te ondernemen, in eerste instantie de leuke dingen en uiteindelijk ook de verplichtingen. Door minder activiteiten te ondernemen, verliest men vervolgens ook het plezier en de voldoening in het leven. Dit gaat meestal gepaard met gevoelens van schuld of schaamte, die weer bijdragen aan een futloos gevoel.

Behandeling tegen depressie

Tijdens psychologische begeleiding helpen we je dit patroon te doorbreken. Je leert methodes om de negatieve spiraal om te draaien naar een positieve. Dat doen we door gezamenlijk je gedachtenpatroon te onderzoeken en deze bij te sturen in een richting die je verder helpt.

Last van depressieve klachten? Meld je aan voor een intakegesprek