Levensfaseproblematiek

Wat is levensfaseproblematiek

Bepaalde problemen zijn kenmerkend voor een bepaalde levensfase. Zo zal iemand van twintig minder snel geneigd zijn te piekeren over zijn pensioen en zal een man op leeftijd geen keuzeprobleem hebben als het gaat om het wel of niet aan een gezin beginnen. Oudere mensen praten sneller over kwaaltjes, simpelweg omdat ze meer kwaaltjes hebben. En de meeste vrouwen halverwege de dertig worden licht paniekerig als ze geen partner hebben, omdat de biologische klok harder gaat tikken. Levensfasediagnostiek zet problemen in het juiste tijdsperspectief.

Psychosociale ontwikkeling volgens Erikson

 

 

De Duits-Amerikaanse ontwikkelingspsycholoog Erik Erikson beschreef in zijn model verschillende levensfases, ook wel de ontwikkelingsstadia van de mens, die een persoon gedurende zijn levensloop volgt. En elke fase heeft zijn eigen conflict, passend bij de leeftijd. In het ongunstige geval stagneert de persoonlijkheidsontwikkeling, omdat het voor iemand lastig kan zijn om het conflict uit te werken. Op deze wijze kan de ontwikkeling gedurende de hele levensduur worden onderzocht, waarbij steeds sociale interactie met de omgeving centraal komt te staan.

Aan de slag met levensfaseproblematiek

Vastlopen in de problemen die passend zijn bij een bepaalde levensfase, kan het gevoel geven dat u stagneert. Gebeurtenissen in ons leven kunnen voor spanning en avontuur zorgen, maar zijn soms ook moeilijk en verdrietig. Zingeving in sociale context is in vrijwel elke levensfase een belangrijk uitgangspunt.

Loop je vast in de huidige periode van jouw leven? Meld je aan voor een intakegesprek