Posttraumatische stress stoornis (PTSS)

Hoe ontstaat posttraumatische stress stoornis?

Het meemaken of bijwonen van een schokkende gebeurtenis kan leiden tot verwerkingsproblemen. Bijvoorbeeld wanneer je een (auto)ongeval, ernstige ziekte, mishandeling/geweld, (seksueel)misbruik, brand of een oorlogssituatie hebt meegemaakt. Verwerkingsproblemen kunnen ook optreden bij verlieservaringen, zoals het verlies van een baan of geliefde.

Gevolgen van posttraumatische stress stoornis

We spreken van PTSS als er stagnatie optreedt in het natuurlijke verwerkingsproces. Zo kunnen er na de schokkende gebeurtenis steeds angstige beelden of gedachten opdoemen. Ook kan het lichaam reageren in de vorm van spanning en/of zweetaanvallen of kan iemand angstige dromen en flashbacks over de gebeurtenis ervaren. Vaak heeft dit tot gevolg dat er ook sprake is van vermijding. Iemand kan bijvoorbeeld de plek waar de gebeurtenis heeft plaatsgevonden (of plekken die erop lijken) ontwijken, omdat de herbelevingen als ondragelijk worden beschouwd.

Behandeling van posttraumatische stress stoornis

Binnen onze praktijk behandelen we posttraumatische stress stoornissen met behandelmethodes die een stevige wetenschappelijke fundering hebben. Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een volwaardige en effectieve methode, waarbij de stagnatie in het natuurlijke verwerkingsproces van een emotionele gebeurtenis opgeheven wordt. Een andere mogelijkheid is om doormiddel van Imaginaire exposure met jouw PTSS-klachten aan de slag te gaan. Beide methodes zijn volgens de Multidisciplinaire richtlijnen een eerste keus behandeling.

Heb je last van de naweeën van een schokkende, pijnlijke of beangstigende gebeurtenis? Meld je aan voor een intakegesprek